Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

ΚΗΡΥΓΜΑ ΕΙΣ ΤΗΝ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΠΙ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΚΟΜΙΔΗΣ ΤΩΝ ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΚΕΙΜ ΤΟΥ ΠΑΠΟΥΛΑΚΗ ΙΘΑΚΗ 23 ΜΑΙΟΥ 2011

Aρχιμανδρίτου Σεβαστιανού Μόσχου Ηγουμενεύοντος
Ιεράς Μονής Παναγίας Καθαρών Ιθάκης




Σεβασμιώτατε,

Αγαπητοί πατέρες ,αγαπητοί αδελφοί,
Η Αγία μας Εκκλησία μέσα σε αυτήν την Αναστάσιμη περίοδο εορτάζει  χαρμόσυνος τον Άγιο Ιωακείμ τον Ιθακήσιο, τις πρεσβείες   του οποίου προς τον Κύριο εκζητούμεθα όσοι συγκεντρωθήκαμε σε τούτον τον  Ιερό Ναό ,Άγιο της Ορθοδόξου τοπικής μας εκκλησίας της Ιεράς Μητροπόλεως μας.

Άγιος με Θείον πόθο, Άγιος  με Θείον  έρωτα, Άγιος με μεγάλη Πίστη και Αγάπη στον Χριστό ,όπου είναι το Κέντρο, το Μυστικό η κινητήριος δύναμη της ζωής μας,
Αυτής της αγάπης της Αγίας  μας προ του Θεό ,θα εστιάσουμε σήμερα από τον βίο του ,που φανερώνει την Ιερά αυτή αγάπη.

1ον Ο Άγιος Ιωακείμ ,αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί ,έδωσε τα πάντα στο    Θεό. Είχε αυταπάρνηση και θυσία .
Ο Άγιος Ιωακείμ άγνωστος εις τους πολλούς ,πασίγνωστος όμως εδώ στην Ιθάκη τον  τόπο όπου γεννήθηκε ,υπηρέτησε και αγάπησε πολύ εις το χωριό Καλύβια , από μικρός παρόλες τις οικογενειακές δυσκολίες του, αφιερώνει ώρες  στην εκκλησία και στην προσευχή.

2ον  Ο Άγιος Ιωακείμ όλα στην ζωή του ήθελαν να του θυμίζουν τον ηγαπημένο της υπάρξεως του, τον Κύριο Ημών Ιησού Χριστό κάθε σκέψη,  κάθε  συναίσθημα ,κάθε ενέργεια  ήθελε να εναρμονίζετε με το θέλημα του Θεού ώστε αφοσιώνοντας όλη  του την ζωή σε Εκείνον να
ενταχθεί σε εκείνη την χορεία των μοναχών στην Ιερά και Σεβάσμια Μονή του Βατοπαιδίου, ώστε με τον ένθεο βίο του ,την υπακοή του ,,
το ασκητικό φρόνημα « ασκηθεί τριετή χρόνο ίνα δοθεί αυτώ χρηστότης παιδεία και σύνεσις» και να καρεί   μοναχός και μετονομαστεί από Ιωάννης σε Ιωακείμ που σημαίνει υπό του Θεού ανυψωθείς.

3ον      Αξιοπρόσεκτο για αυτόν τον άνθρωπο που μας προκαλεί θαυμασμό, είναι η επιβολή του σε ολόκληρο τον λαό του νησιού , όχι μόνο τότε με την προσωπική πνευματική του παρουσία του, αλλά  και τώρα είναι τόσο βαθιά ριζωμένη η μνήμη του στην ψυχή του λαού της Ιθάκης, ώστε νομίζει κανείς όταν ακούει τους  Ιθακήσιους ,να διηγούνται για τον Παπουλάκη , ότι τώρα ο Όσιος βρίσκεται ζωντανός ,ότι είναι ανάμεσα μας.
Ναι λοιπόν ο Άγιος Ιωακείμ είναι κοντά μας – και αυτό δεν είναι τυχαίο πράγμα –αλλά είναι από ένα από τα δείγματα  της  παρρησίας του προς τον Θεό.
Με την αφοσίωση του στον Θεό,  αγάπησε ισότιμα τον πλησίον του ,ώστε να δαπανήσει το υπόλοιπο της ζωής του στον λαό και να γίνει
«τοις πάσι τα πάντα»  διότι πράγματι ήταν ο Σωτήρας των ψυχών και δάσκαλος όλου του νησιού  γι’αυτό και δίκαια μέχρι σήμερα το σέβονται και τον αγαπούν.
Ο Μοναχός Ιωακείμ ήταν το φως τοις κοσμικοίς  ,διότι για σαράντα χρόνια πήγαινε ακούραστος σε κάθε χωριό   και σε κάθε σπίτι δίδασκε με το υπόδειγμα του  και τον λόγο του για την Ορθόδοξη πίστη ,βοηθά τους απόρους και τους φτωχούς ,κτίζει εκκλησίες ,πραγματοποιεί θαύματα, δείχνοντας σημάδια Θεϊκής χάρης ιδιαίτερα της παντοειδούς αγάπης ,της προαιρετικότητας και ιαματικότητας.

Να λοιπόν μία εικόνα ενός αληθινού δασκάλου και παιδαγωγού , ενός  πνευματικού πατέρα ,ενός καθηγητού που αντιπροσώπευε και αντιπροσωπεύει τον πνευματικό εργάτη του Ευαγγελίου.


4ον και τελευταίο γνώρισμα του Αγίου Ιωακείμ και της αγάπης του στον Θεό, είναι  η ευχαρίστηση και η αντιμετώπιση της υπέρβασης του θανάτου ,όταν ο ακάματος εργάτης του Ευαγγελίου περήφανος είναι έτοιμος να συναντήσει τον γλυκύτατο Ιησού.
Θυμούμενος  εκείνα τα λόγια του Απόστολου Παύλου, ότι ούτε θλίψις ούτε διωγμός, ούτε ζωή ούτε τα παρόντα, ούτε τα μέλλοντα , είναι δυνατόν να μας χωρίσει από την Αγάπη του Θεού ,αυτός που μας αγάπησε πρώτος μέχρι θανάτου.










Αγαπητοί αδελφοί,

Η ζωή του Αγίου Ιωακείμ και η αγάπη του προς τον Θεό,  μας θέτει κάποια ερωτήματα:
1ον Πόσο θυσιάζουμε τον εαυτό μας για την αγάπη του Χριστού;

2ον   Πόσο γεμίζουμε την Ζωή μας από την αγάπη του Χριστού ;

3ον  Πόσο θέλουμε στην ζωή μας να υπάρχει ο Χριστός;


Σεβασμιώτατε ,

Αγαπητοί πατέρες ,αγαπητοί αδελφοί,

Ο Άγιος Ιωακείμ  , επικέντρωνε τον πνευματικό αγώνα εις την καλλιέργεια της αποφάσεως του , εκείνης της αρχικής φλόγας ,του πρώτου σπινθήρα ο οποίος άναψε από Θείο έρωτα και τον οδήγησε εις μία ζωή κατά Χριστόν.

Στην σημερινή πανήγυρη του Οσίου Ημών Πατρός Ιωακείμ του Ιθακήσιου , του οποίου εορτάζουμε την ανακομιδή των Ιερών του λειψάνων  όπου είναι ιδιαίτερη η τιμή μας να σας έχουμε και πάλι εφέτος κοντά μας Σεβασμιώτατε , προεστώτα εχθές,  του πανηγυρικού εσπερινού και σήμερα της ευχαριστιακής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας , ευχηθείτε, Σεβασμιώτατε πλησιάζοντας  τα Ιερά λείψανα του Αγίου Ιωακείμ, να του ζητήσουμε την βοήθεια του , να μας μεταδώσει λίγο από την φλογερή αγάπη του για τον Χριστό και να προχωρήσουμε και εμείς σύμφωνα με τα ίχνη του στον δρόμο για την αγάπη και του δικού μας Νυμφίου στην ζωή μας .
ΑΜΗΝ.-






Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Κυριακή της Σαμαρείτιδος- Το μεγαλείο της θρησκείας μας

Κυριακή της Σαμαρείτιδος- Το μεγαλείο της θρησκείας μας (Του μακαριστού Μητροπολίτου Φλωρίνης π. Αυγουστίνου Καντιώτου)

Το μεγαλείο της θρησκείας μας

(Ομιλία του μακαριστού Μητροπολίτου Φλωρίνης π. Αυγουστίνου Καντιώτου)

Σήμερα, αγαπητοί μου, Κυριακή της Σαμαρείτιδος, παρακολουθήσαμε τον διάλογο του Χριστού με μια αμαρτωλή γυναίκα παρά το φρέαρ Συχάρ. Μόνο ένας Θεός μπορούσε να πλησιάσει το απολωλός αυτό πρόβατο και να το σώσει. Στην αρχή της ζήτησε λίγο νερό απ' το πηγάδι, αλλά στο τέλος της έδωσε εκείνος να πιει απ' το δικό του αθάνατο νερό, της απεκάλυψε δηλαδή ότι αυτός είναι ό Μεσσίας.
Καθώς προχωρούσε ή συζήτηση μαζί της, ό Κύριος έδειξε στη Σαμαρείτιδα ότι γνωρίζει τη ζωή της. Και τότε αυτή του είπε· Βλέπω ότι είσαι προφήτης, αφού ξέρεις τα μυστικάμού μια και μιλάμε λοιπόν, λύσε μου μια απορία. Εμείς εδώ έχουμε σοβαρή θρησκευτική διαφορά με τους γειτόνους μας τους Ιουδαίους (γιατί οι μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ των ανθρώπων και των λαών είναι οι θρησκευτικές· ένα χωριό δέκα χρόνια δεν είχε εκκλησιά, γιατί διαφωνούσαν πού να τη χτίσουν, μέχρις ότου βάλαμε κλήρο, να πούμε πού να χτιστεί). Μαλώνουμε λοιπόν, λέει, με τους Ιουδαίους για το που πρέπει λατρεύεται ό Θεός· αυτοί λένε στα Ιεροσόλυμα, εμείς λέμε στο ψηλό φαλακρό βουνό το Γαριζίν. Εσύ τί λες;
Κι ό Χριστός τί απήντησε; Είπε λόγια, πού δεν υπάρχει ζυγαριά να τα ζυγίσουμε, λόγια πού και μόνο αυτά φτάνουν ν' αποδείξουν ότι είναι Θεός δεν γνωρίζω ωραιότερα λόγια απ' αυτά· «Πνεύμα ό Θεός, και τούς προσκυνούντας αυτόν έν πνεύματι και όληθεία δεί προσκυνείν»(Ιω.4,24). Τί σημαίνουν αυτά;
Ό Θεός, αγαπητοί μου, δεν είναι σαν τον άνθρωπο πού περιορίζεται σ' ένα μέρος· είναι παντού. Είναι πνεύμα. Είναι σαν τον ήλιο που σκορπάει τις ακτίνες του σ' όλο τον κόσμο, σαν τον αέρα πού 'νε παντού στη γη. Είναι αυλός και αθάνατος. Γι' αυτό και ό τρόπος πού πρέπει να τον λατρεύει ό άνθρωπος είναι πνευματικός και άγιος. Μ' άλλα λόγια, δεν έχει ανάγκη ό Θεός από σφαχτά και κριάρια και ταύρους, όπως κάνουν στα ειδωλολατρικά αναστενάρια για να εξευμενίσουν τάχα το Θεό. Ό Θεός δεν θέλει υλικές θυσίες, αφού όλη ή υλική δημιουργία είναι δική του· «τού Κυρίου ή γη και το πλήρωμα αυτής... »(Ψαλ.23,1). Κάτι άλλο ζητάει από μας, πού δεν του το δίνουμε. Το λέει καθαρά στην αγία Γραφή· «Δός μοι, υιέ, σήν καρδίαν», παιδί μου δός μου την καρδιά σου (Παρ.23,26)· μια καρδιά πού αγαπάει όχι τα λεφτά, τις γυναίκες, αυτά τα επίγεια, αλλά μια καρδιά πού αγαπάει το Χριστό, το Θεό· μια καρδιά κα­θαρή από μίσος, από φθόνο και ζήλεια, από ασέλγεια και ακαθαρσία. Μια τέτοια καρδιά —αυτό είναι το πνεύμα της σημερινής περικοπής- αποτελεί την ωραιότερη εκκλησιά του κόσμου. Και μια τέτοια εκκλησιά μπορεί να 'νε μέσα σ' ένα τσοπάνο, σ' ένα βοσκό, και εκεί να κατεβαίνουν οι άγγελοι και αρχάγγελοι! Δεν είναι λόγια ή θρησκεία μας, δεν είναι παραμύθι· είναι ολοζώντανη. Μ' άλλα λόγια, μπορεί να δώσεις εκατομμύρια και να χτίσεις χίλιες εκκλησίες· αν δεν έχεις την καρδιά σου καθαρή από τα πάθη, τίποτα δεν ωφελείσαι απ' αυτά. Χίλιες λαμπάδες ν' ανάψεις μπροστά στο Χριστό, χίλιες λειτουργίες να κάνεις, όλα να τα κά­νεις, αν ή καρδιά σου δεν έχει αγάπη στο Θεό και τον πλησίον, δεν είσαι Χριστιανός. «Πνεύμα ό Θεός και τους προσκυνούντας αυτόν έν πνεύματι και άληθεία δει προσκυνείν».
Όταν τ' άκουσε αυτά ή Σαμαρείτις, λέει- -Περιμένουμε να έρθει ό Μεσσίας, ό λεγόμενος Χριστός· όταν έρθει εκείνος, θα μας τα λύσει ολ' αυτά. Και τότε ό Χριστός, πού δε φανέρωσε τον εαυτό του ούτε στον Άννα ούτε στον Καϊάφα ούτε στον Πιλάτο, στους μεγάλους, πού καλά - καλά ούτε στους μαθητάς του ακόμα δε φανερώθηκε, δείχνει την ταυτότητα του σε ποιά; -ώ θρησκεία μας!- σε μια πόρνη· —«Έγώ ειμι ό λαλών σοι», εγώ είμαι πού μιλώ μαζί σου(Ιω.4,26)
Αφήνει λοιπόν τη στάμνα της εκεί και φεύγει γρήγορα στο χωριό. Ελάτε, λέει στους συμπατριώτες της, ξυπνάτε· κάποιος ξένος ήρθε και μου 'πε τα μυστικά της ζωής μου, τ' αμαρτήματα μου· μήπως αυτός είναι ό Χριστός; Κι αφήνουν τις δουλειές τους και βγαίνουν όλοι έξω. Πήγαν και άκουσαν το Χριστό. Και έμεινε ό Κύριος κοντά τους δύο μέρες. Και υστέρα έλεγαν στη γυναίκα· —Τώρα πιστεύουμε ότι πράγματι αυτός είναι ό Χριστός· όχι γιατί το είπες εσύ, αλλά γιατί οι ίδιοι τον ακούσαμε και βεβαιωθήκαμε ότι όντως αυτός είναι «ό σωτήρ του κόσμου ό Χριστός»(ε.α.4,42)
Εάν κανείς έχει αξίωμα, ας διαβάσει το σημερινό ευαγγέλιο και μια και δυο φορές, να μάθει πώς πρέπει να φέρωνται οι άρχοντεςστο λαό. Όταν ό Χριστός κάθεται και κουβεντιάζει με μια γυναίκα, ποιος είσαι σύ, που δεν καταδέχεσαι τους μικρούς, πού κρατάς το γέρο όρθιο στο γραφείο, ή πάς στο χωριό και δεν πλησιάζεις το φτωχό; Αυτοί οι ταπεινοί είναι πολύ ανώτεροι από μάς· αυτός ό λαός εργάζεται και μάς τρέφει, κ' εμείς πρέπει να είμαστε υπηρέτες του.
'Αν κανείς είναι δάσκαλος ή καθηγητής, ας διαβάσει την περικοπή αυτή, να μάθει από το Χριστό —πολύ προτού να διατυπωθούν τα νεώτερα παιδαγωγικά συστήματα— την τέχνη της αγωγής· πώς εκείνος άρχισε από το νερό (από τα μικρά, τα εύκολα, τα εφικτά), και κατώρθωσε σιγά - σιγά ν' ανεβάσει μια άξεστη ψυχή τόσο ψηλά, μέχρι τον ουρανό! Είναι ό ραββί, ό μόνος πού αξίζει να λέγεται διδάσκαλος.
'Αν είσαι άρχοντας, έλα κοντά στο Χριστό να μάθεις την προσήνεια· αν είσαι δάσκαλος, έλα κοντά του να μάθεις την τέχνη της αγωγής. 'Αν είσαι κληρικός, παπάς ή δεσπότης, και φέρεις στην πλάτη σου το ράσο, έλα να μάθεις πώς πρέπει να κοπιάζεις για την κάθε ψυχή. Ό Χριστός βάδισε χιλιόμετρα ολόκληρα κ' έφτασε εκεί μέσ' στο καύμα του ήλιου, για μία ψυχή. Κ' εσύ βαριέσαι να επισκεφθείς το ποίμνιο σου, ν’άφήσης το σπίτι σου να πάς στο φτωχόσπιτο και στην καλύβα, να βαπτίσεις, να μυρώσεις, να κάνεις το χρέος σου; Γι' αυτό πλήθος χωριά μένουν χωρίς παπά κ' έχουν χρόνια να δουν ιεροκήρυκα και δεσπότη. Εάν έμιμούμεθα το Χριστό, θα τρέχαμε για τις ψυχές· γιατί μια ψυχή αξίζει παραπάνω απ' όλο τον κόσμο.
Και αν, τέλος, είσαι άπιστος, δεν πιστεύεις στο Θεό, ώ εσύ προ παντός έλα σήμερα στο Χριστό. Το φάρμακο της απιστίας είναι στο σημερινό ευαγγέλιο- δε χρειάζεται τίποτ' άλλο. Σε ρωτώ· είδες αυτή τη γυναίκα; Ήταν ή πιο αμαρτωλή. Στα χωριά, όπως ξέρουμε, οι γυναίκες πήγαιναν στη βρύση το πρωί ή το βράδυ· μεσημέρι ποτέ. Αύτη όμως πήγαινε μεσημέρι. Γιατί; Διότι ντρεπόταν. Περίμενε τότε, το μεσημέρι πού όλοι ήταν στα σπίτια, να πάει μόνη της εκεί για νερό, γιατί ένιωθε ντροπή· τη σχολίαζαν οι άλλες γυναίκες. Ήταν αμαρτωλή, μια πόρνη, ένα κουρέλι του διαβόλου, ένα κάρβουνο πού μουντζούρωνε τον κόσμο. Τώρα λοιπόν το κάρβουνο αυτό τί γίνεται· διαμάντι. Πώς έγινε αυτό; ό Χριστός το έκανε. Ήταν γυναίκα πού αγαπούσε τη σάρκα, έτρωγε σάρκες σαν το κοράκι· τα κοράκια τρώνε σάρκες από ψοφίμια, και οι κακές γυναίκες τρώνε σάρκες νέων. Αυτό λοιπόν το σαρκοβόρο κοράκι, πού ρουφούσε αίμα ανδρών, γίνεται λευκό περιστέρι, πού κρατάει στο ράμφος του κλαδί ελιάς. Πώς έγινε αυτή ή μεταβολή; Με τα λίγα λόγια του Χριστού μας.
Ή Σαμαρείτισσα κατόπιν βαπτίστηκε και, από σκοτάδι πού ήταν, έγινε φώς· πήρε και το όνομα Φωτεινή. Εορτάζει δύο φορές το χρόνο· σήμερα, και στις 26 Φεβρουαρίου μαζί με τα τέσσερα παιδιά της πού κι αυτά έγιναν όλοι Χριστιανοί. Και δεν ησύχασε πια ή Φωτεινή. Αφού άφησε την αμαρτία, ξεκίνησε, πέρασε χωριά και πολιτείες κηρύττοντας το ευαγγέλιο, και έφτασε σε μια πόλη πού μάς προκαλεί δάκρυα, στη Σμύρνη. Εκεί, στο μέρος πού μαρτύρησε, χτίστηκε μεγάλη εκκλησία. Και μέσα στην εκκλησία αυτή της Αγίας Φωτεινής λειτούργησε για τελευταία φορά ό Χρυσόστομος Σμύρνης και είπε· Έχετε θάρρος! σήμερα σταυρωνόμεθα, αλλά μετά το Σταυρό ακολουθεί ή Άνάστασις· θ' ανατείλουν για την πατρίδα μας και καλύτερες ημέρες.
Μια θρησκεία λοιπόν, πού παίρνει κάρβουνα και τα κάνει διαμάντια, κοράκια και τα κά­νει περιστέρια, λύκους και τούς κάνει πρόβατα, ανθρώπους βουτηγμένους στην ατιμία και τους κάνει αγγέλους, δεν είναι από τη γη· είναι από τον ουρανό.
"Ω αδελφοί μου! αυτή την άγια θρησκεία, πού μάς άφησαν γενεές γενεών, πού κάνει θαύματα ολοζώντανα, πού θεμελιώθηκε στο δάκρυ και το αίμα του Χριστού, ας την αγαπήσουμε, ας τη λατρεύσουμε, ας μείνουμε πιστοί σ' αυτήν ως την τελευταία μας αναπνοή. Κι όταν έρθει ή ύστατη στιγμή μας, μαζί με τούς γονείς και τούς προπάτορές μας, ας κλείσουμε κ' εμείς τα βλέφαρα και το στόμα μας με τη φωνή του ληστού- «Μνήσθητί μου, Κύριε, όταν έλθης έν τη βασιλεία σου»(Λουκ.23,42)- αμήν.
(+) επίσκοπος Αυγουστίνος
Απομαγνητοφωνημένη ομιλία, ή οποία έγινε στον . Ι. Μητροπολιτικό Ναό Άγ.Ελευθερίου- Έλευθερουπόλεως - Καβάλας την 27-5-1962.

Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Ο Μητροπολίτης μας Θεόφιλος Α -Σύντομο Βιογραφικό








Ο Θεοφιλέστατος εψηφισμένος Μητροπολίτης Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλος (κατά κόσμον Κωνσταντίνος) Μανωλάτος, γόνος πολυμελούς οικογενείας, γεννήθηκε το έτος 1963 εις Λευκάδα.

Εφοίτησεν εις την Ανωτέραν Εκκλησιαστικήν Σχολήν Αθηνών και εν συνεχεία εις την Θεολογικήν Σχολήν του Πανεπιστημίου Αθηνών. Χειροτονήθηκε Διάκονος το έτος 1991 και Πρεσβύτερος το έτος 1992 από τον Σεβασμιώτατον Μητροπολίτην Γρεβενών κ. Σέργιον.

Από του έτους 1992, έως και της εκλογής του, διηκόνησεν ως Προϊστάμενος εις τον εν Μοσχάτω Ιερόν Ενοριακόν Ναόν των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, δια την ανέγερσιν και αποπεράτωσιν του οποίου τα μέγιστα συνετέλεσε. Διηκόνησεν εις διαφόρους τομείς του πνευματικού, κοινωνικού, φιλανθρωπικού και ποιμαντικού έργου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Διετέλεσε από του έτους 1993, ως Αρχειοφύλαξ της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, και από του έτους 2002 ως Σύμβουλος εις την Ιεράν Μονήν Ασωμάτων Πετράκη. Μητροπολίτης Λευκάδος και Ιθάκης εξελέγη από το Σεπτό Σώμα της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος την 24ην Ιουνίου 2008.

Ιερά Μονή των Καθαρών


undefined

Η Ιερά Μονή των Καθαρών, προσκύνημα και σημείο αναφοράς για τους απανταχού της γης Ιθακήσιους, είναι κτισμένη στη νοτιο-ανατολική κορυφή του Ομηρικού όρους Νήριτο, σε μια όμορφη γωνία, 600μ περίπου από την θάλασσα και σε απόσταση 15 χλμ. από το Βαθύ. Η ζωή του Μοναστηριού αρχίζει γύρω στα 1696.
Η ιστορία όμως της εικόνας της Παναγίας, είναι ακόμα πιο παλιά, όπως αναφέρει ο Πατέρας Θεοδόσιος Δενδρινός στη β΄ έκδοση του βιβλίου ' Το Μοναστήρι της Παναγίας των Καθαρών Ιθάκης'. Το όνομα 'Καθαρά' προέρχεται από τη λέξη 'κάθαρα', που στην τοπική διάλεκτο σημαίνει τα ξερόκλαδα και τους μικρούς θάμνους που κόβονται και καίγονται για να καθαρίσει κάποιος τόπος. Επειδή λοιπόν την ιερή εικόνα του Γενεσίου της Θεοτόκου τη βρήκαν με θαυματουργό τρόπο μέσα στα καιόμενα κάθαρα, την ονόμασαν «Καθαριώτισσα».
Η σωζόμενη μέχρι σήμερα παράδοση λέει ότι βοσκοί Ηπειρώτες καταδιωκόμενοι από τους Τουρκαλβανούς άφησαν τον τόπο τους και κατέφυγαν στην Ιθάκη όπου εγκαταστάθηκαν στο όρος Νήριτον στη θέση ʽʼΜαζόςʼʼ 400μ περίπου, απέναντι από το σημερινό μοναστήρι. Μέσα στα λίγα υπάρχοντά τους, ανακάλυψαν ότι έλειπε η θαυματουργή εικόνα που απεικόνιζε το Γεννέσιο της Θεοτόκου.
Κάποια νύχτα, βλέπουν εκεί που βρίσκεται σήμερα ο ναός του Μοναστηριού, ένα εκτυφλωτικό φως. Παρʼ όλες τις έρευνες στο σημείο εκείνο δεν βρήκαν τίποτε. Το ίδιο φαινόμενο επαναλαμβανόταν για αρκετές νύχτες, οπότε σκέφτηκαν να κόψουν και να κάψουν τους θάμνους και τα ξερόκλαδα για να καθαρίσει ο τόπος ώστε να δουν τι συμβαίνει. Όταν έσβησε η φωτιά διέκριναν μία εικόνα χωρίς να είναι καμένη. Έτσι αναγνώρισαν όλοι την εικόνα του Γεννεσίου της Θεοτόκου, που είχαν στην Ήπειρο.

Στο σημείο εκείνο έκτισαν μια μικρή εκκλησία για να βάλουν μέσα την θαυματουργή εικόνα. Άλλη εκδοχή για την ονομασία είναι ότι ιδρύθηκε από οπαδούς της Καθολικής αίρεσης των Καθαρών. Κατά τον αρχαιολόγο-συγγραφέα W. GELL στο βιβλίο του «Η γεωγραφία και οι αρχαιότητες της Ιθάκης » λέει ότι η περιοχή ήταν αφιερωμένη στον θεό Απόλλωνα. Άλλη άποψη περί του ονόματος προέρχεται από την συγγραφέα κ. Ρίτα Τσιντήλη- Βλησμά όπου λέει ότι στο σημείο που είναι κτισμένη η εκκλησία των Καθαρών, υπήρχε πριν κάποιος ειδωλολατρικός ναός μάλλον της Θεά Αθηνάς.

Μια από τις πολλές προσωνυμίες της Θεάς ήταν και ʽʼΚαθαράʼʼ Λίγο πιο πέρα από το Μοναστήρι, υψώνεται το καμπαναριό όπου στο ισόγειο είναι το παρεκκλήσιο των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Κατά τους χρόνους της κατοχής και κυρίως από τους σεισμούς του 1953 το καμπαναριό γκρεμίστηκε, όπου και ξαναχτίστηκε. Η θέα που αντικρίζει κανείς από τη θέση που βρίσκεται το Καμπαναριό, είναι μοναδική. Φαίνεται το νότιο τμήμα του νησιού μας, μέρος του ανατολικού τμήματος της Κεφαλονιάς, στο βάθος αριστερά οι Εχινάδες νήσοι, τα δυτικά παράλια της Αιτωλοακαρνανίας, μακριά στο βάθος με καλή ορατότητα τις ακτές της Πελοποννήσου, και δεξιά την Ζάκυνθο.

Η εικόνα της Παναγίας αποδίδεται στον Ευαγγελιστή Λουκά και παριστά την γέννηση της εοτόκου. Στις αρχές του 1993 εγκαθίσταται στο Μοναστήρι ο Ιθακήσιος μοναχός Θεοδόσιος, ο κατά κόσμον Ηλίας Βλησμάς ο οποίος προέρχεται από την Ιερά Νέα Σκήτη του Αγίου Όρους και προσφέρει τις υπηρεσίες του στη χάρη της Παναγίας. Η Καθαριώτισσα είναι προστάτης και πολιούχος του νησιού μας, που γιορτάζεται μεγαλόπρεπα στις 8 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο.


Βιβλιογραφία: 'Το Μοναστήρι της Παναγίας των Καθαρών Ιθάκης' (β΄ έκδοση) του πατέρα Θεοδόσιου Δενδρινού.(ο πατηρ Θεοδόσιος παρακολουθεί το φορουμ μας..πατερ ευλογειτε ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤ!,καλή δυναμη στη διακονία σας!να μας θυμάστε στο κομποσχοίνι σας)


undefined

Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Ιερός Ναός Εισοδίων Βαθύ Ιθάκης -Μικρά Αγρυπνία

Ιερά Μητρόπολις Λευκάδος και Ιθάκης
Ιερός Μητροπολιτικός  Ναός
ΕισοδίωνΥπεραγίας Θεοτόκου
Βαθύ   Ιθάκης
283  00 Βαθύ

ΒΑΘΥ  ΙΘΆΚΗς 16 Μαΐου 2011


    Ανακοίνωση

ΙΕΡΑ     ΑΓΡΥΠΝΙΑ

ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ  31/5/2011  ΠΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 01/06/2011 ΚΑΙ ΑΠΟ ΩΡΑ 21.30 ΕΩΣ  00.15 ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΝΑΟ ΕΙΣΟΔΙΩΝ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΤΟ ΒΑΘΥ  ΙΘΑΚΗΣ ΘΑ ΤΕΛΕΣΤΕΙ ΜΙΚΡΑ ΙΕΡΑ ΑΓΡΥΠΝΙΑ  ΕΠΙ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΣΕΩΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ


Πanoς.  Αρχιμανδρίτης  π. Σεβαστιανός  Μόσχος
Εφημέριος Ιερού Ναού Εισοδίων Υπεραγίας Θεοτόκου
Βαθύ Ιθάκης

Πρόγραμμα Εφημεριών Ιερέων Ιεράς Μονής Καθαρών ΜΑΙΟΣ 2011

Ιερά Μητρόπολις Λευκάδος και Ιθάκης
Ιερά Μονή  Γενεσίου
Υπεραγίας Θεοτόκου
Καθαρών Ιθάκης
Καθαρά Ιθάκης  283  00 Βαθύ

ΚΑΘΑΡΆ  ΙΘΆΚΗς 2 Μαΐου 2011

ΕΦΗΜΕΡΙΑΙ      ΙΕΡΕΩΝ  
ΙΕΡΑΣ  ΜΟΝΗΣ ΚΑΘΑΡΩΝ  ΜΗΝΟΣ
ΜΑΙΟΥ 2011
 
ΤΕΤΑΡΤΗ 11 ΜΑΙΟΥ  2011   ΩΡΑ   18.00
Ιερά παράκληση προς την Παναγία  μας.
Αρχιμ . π. Σεβαστιανός Μόσχος

ΚΥΡΙΑΚΗ  15 ΜΑΙΟΥ 2011   ΩΡΕΣ   07.15- 10.00  π.μ.
Του Παραλύτου  Θεία Λειτουργία
Αρχιμ . π. Σεβαστιανός Μόσχος

ΤΕΤΑΡΤΗ 18 ΜΑΙΟΥ  2011   ΩΡΑ   18.00
Ιερά παράκληση προς την Παναγία  μας.
Αρχιμ . π. Σεβαστιανός Μόσχος




ΤΕΤΑΡΤΗ 25 ΜΑΙΟΥ  2011   ΩΡΑ   18.00
Ιερά παράκληση προς την Παναγία  μας.
Αρχιμ . π. Σεβαστιανός Μόσχος


ΚΥΡΙΑΚΗ  28 ΜΑΙΟΥ 2011   ΩΡΕΣ   07.15- 10.00  π.μ.
Του  Τυφλού  Θεία Λειτουργία
Ιερεύς  π.  Χριστόδουλος Τριλίβας











Πanoς.  ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ  π.Σεβαστιανός  Μόσχος
Ηγουμενεύων Ιεράς Μονής Καθαρών Ιθάκης