Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

"Το δάνειο είναιαφορμή αχαριστίας, αγνωμοσύνης, επιορκίας."


Έχει αποδειχτεί, ουκ ολίγες φορές, πως η Ορθόδοξη Πίστη μας, έχει ασχοληθεί ανά τους αιώνες, και με τα κοινωνικά προβλήματα που μαστίζουν τους ανθρώπους! Ακόμη και για τα χρέη και το δανεισμό! 

Διδαχές Αγίων Πατέρων αναφέρονται σε αυτήν την περίπτωση! Ένας από αυτούς είναι κι ο Μέγας Βασίλειος! Αν οι κυβερνώντες μας αλλά κι όλοι εμείς πιστεύαμε στην Ορθοδοξία μας, ίσως τα πράγματα να ήταν διαφορετικά σήμερα, γιατί τότε θα ακολουθούσαμετις διδαχές αυτού του Μεγάλου Ιεράρχα! Παραθέτουμε κάποιες από αυτές παρακάτω:


Αρχικά ας διβάσουμε τι είναι το δάνειο κατά τον Μέγα Βασίλειο: "Το δάνειο είναι αρχή ψεύδους. Είναι αφορμή αχαριστίας, αγνωμοσύνης, επιορκίας. Άλλα λέγει ο δανειζόμενος κι άλλα ο δανειστής." 

Πείτε μου, που συμφωνούν όλα τα παραπάνω με έναν σωστό χριστιανό; 

Και συνεχίζει ο Άγιος: 
"Είναι καλύτερο να παρηγορεί κανείς την ανάγκη του λίγο - λιγό με διάφορες επινοήσεις, παρά αφού υψωθεί δια μιας με τα ξένα χέρια, ύστερα να απογυμνωθεί απ' όλα τα υπάρχοντα του. Αν λοιπόν, έχεις για να τα επιστρέψεις, γιατί τότε δεν ικανοποιείς την παρούσα ανάγκη μ' αυτά που έχεις; Αν όμως δεν έχεις πόρους για να πληρώσεις το χρέος σου, θεραπεύεις το κακό με το κακό."  

Πόσο μας θυμίζει αυτό το παράδειγμα τόσων ανθρώπων που προτίμησαν το δάνειο από τις τράπεζες όσο και των κυβερνήσεων της χώρας μας που δανείζονταν συνεχώς από ξένες χώρες και τράπεζες και την κατάσταση που βρισκόμαστε τώρα!

Σε άλλο σημείο αναφέρει ο Άγιος: 
"Αλλά, λέγει, ότι πολλοί πλούτισαν απ' τα δάνεια. Νομίζω όμως ότι οι περισσότεροι κρεμάστηκαν. Εσύ βλέπεις μεν εκείνους που πλούτισαν, δεν μετράς όμως εκείνους που αυτοκτόνησαν, οι οποίοι, επειδή δεν υπέφεραν την ντροπή να τους ζητούν τα χρέη, προτίμησαν δι' αγχόνης θάνατο από μια ζωή ντροπής." 

Εδώ το μόνο που μπορούμε να σχολιάσουμε είναι: σχεδόν 3000 αυτοκτονίες...

Μακάρι να είχαμε στη ζωή μας για οδηγούς τους Αγίους της Εκκλησίας μας και τον Χριστό μας! Τότε πολλα δεινά θα είχαμε αποφύγει! 

Τα χωρία των διδαχών προέρχονται από το βιβλίο "Βασιλειανό αποθησαύρισμα" του Κ. Γ. Παπαδημητρακόπουλου  
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου