Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

«Παπάς στο χωριό»


Εικόνες γνώριμες από τα αναγνωστικά των παιδικών μας χρόνων, από τις διηγήσεις των παλαιοτέρων και από τα διηγήματα του Παπαδιαμάντη μεταφέρθηκαν το πρωινό της Κυριακής 24 Νοεμβρίου 2013 στο χωριό μας, τον Σταυρό Ιθάκης. Η Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013 ήταν μια χαρμόσυνη ημέρα για τον Σταυρό, καθώς στον ιερό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, εν μέσω πλήθους κατοίκων από όλο το νησί παρά την καταρρακτώδη βροχή, τελέστηκε με λαμπρότητα και εκκλησιαστική τάξη από τον προκαθήμενο της τοπικής Εκκλησίας, Μητροπολίτη Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλο, η «χειροτονία εις πρεσβύτερον» του διακόνου π. Χρήστου Λυκουρέση, που ήρθε από την Μητρόπολη Πατρών για να αναλάβει την ευθύνη των ενοριών Σταυρού, Εξωγής και Λεύκης και εγκαταστάθηκε με την σύζυγό του, Βασιλική, και τα δυο παιδιά τους στον Σταυρό Ιθάκης.

Είναι η πρώτη χειροτονία που τελείται στον Σταυρό Ιθάκης μετά την χειροτονία του αγαπητού ιερέα π. Σπυρίδωνος Φλόκα (Μπούρου), που τελέστηκε στον ιερό ναό Αγίας Βαρβάρας Σταυρού πριν από 43 χρόνια, στις 4 Δεκεμβρίου 1970, ημέρα εορτής του ναού, και επίσης είναι η πρώτη χειροτονία που τελείται στον ιερό ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Σταυρού από την ίδρυσή του, την δεκαετία του 1920.

Στην θεία λειτουργία της χειροτονίας, όπου προεξήρχε ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης του νησιού μας, συλλειτούργησαν όλοι οι κληρικοί της Ιθάκης, π. Χαράλαμπος Κουτσουβέλης, αρχιμ. Σεβαστιανός Μόσχος, π. Θεοδόσιος Δενδρινός, π. Χριστόδουλος Τριλίβας, ο νέος διάκονος Διονύσιος Μανιάς και ο διάκονος Χριστόφορος από την Μητρόπολη Λευκάδος, και έψαλαν ψάλτες από όλες τις ενορίες του νησιού. Κατά την διάρκεια της τελετής της χειροτονίας ο δεχόμενος την ιερωσύνη π. Χρήστος εκφώνησε λόγο, όπου μίλησε για τις αρχές που θα ακολουθήσει στην πορεία που ξεκινά και ευχαρίστησε τον νέο του Μητροπολίτη κ. Θεόφιλο για την χειροτονία του και την τοποθέτησή του στις ενορίες της Ιθάκης, καθώς και τον Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομο ο οποίος του έδωσε την άδεια να υπηρετήσει στο νησί μας. Ο Μητροπολίτης απάντησε με λόγους θερμούς και χαρμόσυνους προτρέποντας το ποίμνιο να πλαισιώσει με αγάπη τον νέο του ιερέα, «να τον αγαπήσετε και θα σας αγαπήσει», όπως είπε.

Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας ο Μητροπολίτης κ. Θεόφιλος και ο νέος ιερέας ανέπεμψαν επιμνημόσυνη δέηση υπέρ του προκατόχου του, ιερέα Αντωνίου Σακκάτου, του αγαπητού σε όλους μας παπα-Αντώνη, χάρη στο ζωηρό ενδιαφέρον και την ακούραστη φροντίδα του οποίου, μαζί με τους πολλούς κόπους της Εκκλησιαστικής Επιτροπής, παραδόθηκε στους κατοίκους του Σταυρού και στον νέο ιερέα μας φροντισμένος στην εντέλεια, περικαλλής και περίλαμπρος –κατά πάντα έτοιμος για την σημερινή ημέρα– ο ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

Το εκκλησίασμα έλαβε το αντίδωρο από το χέρι του νέου παπά και αμυγδαλωτό από την πρεσβυτέρα Βασιλική, και ευχήθηκε στον νέο ιερέα καλή διαμονή και καλή αρχή στα νέα του καθήκοντα.

Σπύρος Κουβαράς, Σταυρός Ιθάκης, 24-11-2013

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου